Hey, but I do not know how to swim!

U vreme letnjih vrućina mnoge životinje potraže spas u vodi. Doduše, neke baš i nisu vrsni plivači, ali se održavaju na vodi plutajući. Za to vreme totalni amateri veselo šljapkaju po retkim baricama. Ali, da li ste znali da čak i slonove možete videti miljama daleko od Indijskog okeana kako plivaju? Neke životinje su prisiljene da plivaju, poput belih medveda, čije je stanište zbog globalnog otopljavanja svake godine sve manje, pa su medvedići prisiljeni da preplivavaju velike razdaljine, što za mladunce i nije baš lak poduhvat. Inače, odrastao polarni medved može da prepliva i do 96km, bez pauze za odmor i topli obrok!  Mako ajkula pliva veoma brzo – preko 80km /h!

hey but i do not know how to swim01Pin

hey but i do not know how to swim02Pin

Ali, opasna grabljivica koja pliva u vodama Indijskog okeana lepezasta sabljarka je pravi šampion u brzom plivanju – čak 110km/h, što je samo nešto malo sporije od geparda! Eh, pa, čik je stigni… Veoma  interesantna je i činjenica da iguana pod vodom može da izdrži čak 28 minuta., što nije rekord, jer neke vrste kitova mogu da provedu pod vodom i do 2 sata, ali, vredno je pomena, zar ne? Čik da vas vidim da pola školskog časa provedete roneći na dah. Međutim, voda mnogim životinjama nije prirodno stanište i radije bi da se nađu na suvom.

hey but i do not know how to swim03Pin

hey but i do not know how to swim04Pin

Ono što je najuzbudljiviji deo priče jeste potreba životinja da pomognu jedna drugoj kada se nađu u nevolji, pa tako imamo primer majke koja svoje štene spasava iz bazena. Naime, čim je primetila da njen mališan bespomoćno pokušava da izađe iz vode, ona ga je odvukla na sigurno. U životinjskom svetu dosta je takvih primera. Kada je delfin bolestan ili povređen, ostali delfini iz jata pristižu mu u pomoć odnoseći ga do površine vode kako bi mogao da diše. Kakvi drugari! Zaista romantično. Eh. A, da se malo ugledamo na životinje?

hey but i do not know how to swim05Pin

hey but i do not know how to swim06Pin

hey but i do not know how to swim07Pin

hey but i do not know how to swim08Pin

hey but i do not know how to swim09Pin

hey but i do not know how to swim10Pin

hey but i do not know how to swim11Pin

hey but i do not know how to swim12Pin

hey but i do not know how to swim13Pin

hey but i do not know how to swim14Pin

hey but i do not know how to swim15Pin

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.